Little Brick Studio

Abbotsford 2012

Squeezed into a tight space in the inner city suburb of Abbotsford, the 'Little Brick Studio' attempts to engage at the urban scale of the busy street (and brick buildings opposite), but is also sensitive to the smaller residential scale of the houses behind.

Composed of a garage with a studio space above, the footprint of the building is kept as small as possible to ensure the impact on the house and backyard is minimal. The angled roof form of the building comes from a desire to squeeze in a small studio space within the volume and also minimise the height (and therefore overshadowing) at the rear. The studio space has been designed as a flexible space that can grow and change with family needs. The nearby brick factories in Abbotsford inspired the textured brick finish.

Photographer: Peter Bennetts